fbpx

Wie is Zinnige Zaken?

Ons verhaal

Zomer 1999, Eiso was net klaar met zijn opleiding en stond voor de keuze hoe hij zijn leven vorm zou gaan geven. Wat hij geleerd had was dat hij vooral niet mee wilde gaan in de grote stroom naar de grote corporates. Zoals al zijn studiegenootjes wel deden. Hij wist zeker dat hij daar niet gelukkig zou worden, dat hij later spijt zou krijgen. Hij voelde dat hij iets anders moest doen, een verschil maken, maar wat dan en hoe dan… 

Het was ook de tijd dat vanuit de Angelsaksische wereld Corporate Social Responsibillity, oftwel CSR, voet aan de grond begon te krijgen. Hoewel CSR in die tijd nog vooral bestond uit het doneren van geld of het inzetten van tijd en energie voor goede doelen, sprak Eiso dit enorm aan en hij besloot dan ook Corporate Volunteering programma’s in Nederland te introduceren. 

Al snel bleek een grote behoefte bij veel organisaties en ook bleek dat deze programma’s een mooie voedingsbodem waren om met je medewerkers aan de slag te gaan met CSR of zoals we het later zouden noemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). 

Nu 21 jaar verder zijn we uitgegroeid tot een succesvol volwaardig adviseur en regiseur van duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven. Met een eigenzinnige aanpak en benadering van duurzaamheid. Die al veel organisatie heeft mogen begeleiden bij de ontdekking van duurzaam ondernemen.

 

anders beter doen!

Dat doen we vanuit onze slogan anders beter doen! 
Daarbij staat anders voor de verandering. Wil je dingen duurzaam doen, dan moet je het vaak anders doen. Het gaat om het formeren van een heldere strategie en deze vertalen in een goed verhaal. anders gaat over de transitie ter voorbereiding op de transformatie.

Deze strategie moet landen bij de medewerkers, maar ook de buitenwereld moet aangesloten worden. Bij beter zorgen we voor heldere en duidelijke communicatie naar zowel de binnen- als buitenwereld. Zodat deze weten waar we voor staan en wat onze uitdagingen zijn die we op onze reis gaan tegenkomen. En met de inrichting van de interne organisatie, denk aan systemen, mechanismen en keurmerken, borgen we duurzaamheid diep in de organisatie.  

Maar zoals bij elk plan ligt het bewijs in de uitvoer. Medewerkers moeten het gaan ervaren, gaan doen! Wij activeren medewerkers op duurzaam ondernemen. Daarvoor hebben wij veel tools beschikbaar zoals events, games, workshops en nog veel meer. Hierdoor kunnen we een ‘tailor-made’ programma opstellen die past jouw duurzame ambities en activiteiten.

Duurzaamheid volgens Zinnige Zaken

Daarbij zijn wij anders dan onze collega’s. Uit ervaring hebben we geleerd dat een succesvolle integratie van duurzaamheid voor twee derde bepaald wordt door de mens. Duurzaam ondernemen zit hem voornamelijk in gedrag en cultuur. Van de overige derde is weer twee derde toe te schrijven aan mechanismen. Mechanismen zorgen dat de organisatie doet wat het moet doen, niet meer anders kan. Slechts een derde van een derde van het succes wordt bepaald door de materiele kant voor duurzaamheid. En toch is het vooral die materiële kant waar men meestal begint!

Wij maken duurzaamheid leuk en toegankelijk. Wij zetten plannen om in concrete acties. Wij maken snel grote stappen doordat wij werken met gestandaardiseerde tools en oplossingen. Daarbij gebruik makend van bewezen methodes en beproefde technieken. En we geloven zo sterk in onze aanpak dat we je vragen om commitment, in plaats van je vast te leggen in strenge contracten.

 

Onze missie 

Onze missie is om de wereld mooier te maken en dat doen we door jouw medewerkers in jullie bedrijf te activeren op duurzaam ondernemen. Deze missie hebben we vertaald naar een uitdagende doelstelling, of zoals Jim Collins het benoemt een BHAG.
Onze BHAG is om voor het einde van 2030 150.000 medewerkers te hebben geactiveerd!  

Er zijn veel bedrijven die iets willen of moeten met duurzaamheid. Maar de meesten lopen vast of komen zelfs niet eens op gang. De meest gehoorde vraag die wij krijgen is die van: maar wat dan en hoe dan? En dat is dezelfde vraag waarmee het voor Eiso allemaal begon…

 

Onze mensen, jouw team

Ons team bestaat uit mensen met verschillende achtergronden maar met een gedeelde passie. Deze passie zie je terug in onze benadering.
Iedereen in zijn kracht noemen wij dat. Een vracht aan ervaring waarbij intern veel tijd en aandacht is voor de eigen ontwikkeling. 
Naast het kernteam beschikken wij over een netwerk van ongeveer twintig professionals die wij snel kunnen inzetten. Zo weet je zeker dat je altijd het beste antwoord krijgt op je vraag.

Klik op de naam om meer te weten te komen over de persoon.

Eiso scaled e1584615462738

Eiso Frederiks
Zinnige Vent

Eiso

Niet meer of minder maatschappelijk betrokken dan mijn gemiddelde leeftijdsgenoot begon ik in de zomer van 1999 Robin Good. Het eerste evenementenbureau in Nederland dat zich specifiek richtte op maatschappelijke teamevents.

Hier leerde ik hoe waardevol het is voor mensen als ze samen iets kunnen betekenen voor onze kwetsbare medemens. Dit geeft instant energie, inzichten, creëert besef van verhoudingen en draagt bij aan bewustzijn.

Bewustzijn over de belangrijke rol die bedrijven en hun medewerkers kunnen innemen als het gaat over de toekomst van onze wereld. Over de rol die jij als werknemer daarin kunt hebben.
Die gedachte heeft me niet meer losgelaten.

Anno nu is het besef dat het bedrijfsleven een sleutelrol speelt in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken groter dan ooit. Jong talent kiest bewust voor een werkgever die in contact staat met zijn omgeving.

Ik ben blij dat ik door Zinnige Zaken een bijdrage lever aan een mooiere wereld!

Fatiha Zinnige Zaken Duurzaamheid

Fatiha
Op de achtergrond

Fatiha

Ik ben niet zo dol op aandacht en al helemaal niet op social media en dergelijke. Ik ben dan ook erg blij dat dit binnen Zinnige Zaken gewaardeerd wordt. Zo kan ik toch mijn verhaal vertellen, maar hoef ik niet meteen met naam en toenaam op het grote web te verschijnen.

Mijn zoektocht naar een leuke baan heeft enkele jaren geduurd. Na diverse probeersels in verschillende organisaties ben ik bij Zinnige Zaken terechtgekomen. Zij gaven  mij het gevoel dat het om mij ging. Samen hebben we gekeken naar een passende invulling, daarbij was het uitgangspunt vooral wat ik wel kon en niet een gestandaardiseerde vacature. Het was even zoeken naar een goede aansluiting, maar uiteindelijk heb ik mijn plekje gevonden.

Mijn dagelijkse werk bestaat uit het meehelpen op de administratie. Ik werk dus veel op de achtergrond en dat bevalt mij prima. Ook kan ik zo mijn eigen werktijden en werkplek bepalen. Niet elke dag ben ik namelijk in staat naar kantoor te komen en vanuit huis kan ik ook veel doen.

Henk scaled e1584615271277

Henk van den Berg
Uitzinnige Vent

Henk

Na een carrière in de verzekeringswereld ben ik in 2009 bij Zinnige Zaken binnen gelopen. 

Mijn talent voor het onderhouden van contacten zet ik in bij mijn dagelijkse werkzaamheden. Het gegeven vertrouwen van de locaties waarmee wij werken, is de kurk waar onze evenementen op drijven. Immers, zonder locaties geen activiteiten.

Komt er een aanvraag binnen dan heb ik meestal al een lijstje van gegadigden in gedachten waar vaak één of twee opties uit komen rollen.

Naast de organisatie van de activiteiten doe ik ook graag de uitvoering van onze evenementen. Of de groep nou klein of groot is; iedereen juichend op de groepsfoto krijgen, is mijn beloning!

Isa Zinnige Zaken Duurzaamheid

Isa Schröder
Verhalen Vertelster

Isa

Als kind heb ik al veel van de wereld mogen zien. Met reizen door Europa, de Verenigde staten, Azië, Oceanië, en Afrika leerde ik veel verschillende culturen en levensstijlen kennen. Later, werd ik nieuwsgierig naar meer en ging ik mij verdiepen in meer dan alleen de mooie dingen, ik keek meer naar politiek, klimaat, en wereldproblematiek in alle soorten en maten. De wereld is mooi… maar kan beter.

Ik besloot met dit idee te beginnen aan de studie Global Project and Change Management in Zwolle. Deze studie bereid je voor op onder anderen duurzame ontwikkeling, ondernemen en leiderschap. Kortom: je werkt richting een duurzamere toekomst in de breedste zin. Na anderhalf jaar te leren over de SDG’s en alles wat daar bij komt kijken, besloot ik op zoek te gaan naar een manier om mij nog meer te ontwikkelen binnen deze gebieden.

Eerder tijdens mijn studie werkte ik al aan een project voor Zinnige Zaken, waardoor ik dit bedrijf leerde kennen. Ik besloot mijn stoute schoenen aan te trekken en simpelweg om een stage te vragen. Nu zit ik hier, met ontzettend veel energie en grote motivatie om meer te leren.

Jacqueline van Dijk

Jacqueline van Dijk
Gastvrije meid

Jacqueline

Als jonge bakkersdochter organiseerde ik een eerste evenement. Het familiebedrijf is voor mij de inspiratie geweest om te gaan ondernemen. Met ruime ervaring als event- en projectmanager in de zakelijke dienstverlening zet ik mij vooral de laatste jaren in voor de sociaal maatschappelijke ondernemers en organisaties.

Ik help hen bij het realiseren van hun sociale missie en het vergroten van hun positieve impact door échte verbinding te organiseren. Mijn plezier en passie om mensen te verbinden en bij te dragen aan een diverse inclusieve samenleving komt tot uiting in verschillende projecten.

Bewust zoek ik samenwerkingen op met gelijkgestemde mensen, organisaties en stichtingen.

Zo ben ik ook terechtgekomen bij Zinnige Zaken. Ik heb in de afgelopen jaren mogen meedraaien bij de uitvoering van een aantal mooie evenementen en nu is het moment daar om onze samenwerking uit te breiden. Zin in!

Ik mag jullie onder andere gaan ontvangen in de Global Goals ruimte van Seats2Meet in Utrecht. Waar ik jullie spelenderwijs laat kennismaken met duurzaamheid in een omgeving die duurzaamheid en hoe je deze leert toe te passen in je eigen organisatie. 

Ik kijk ernaar uit waardevolle impact te vergroten!

Joep van Delden

Joep van Delden
Behulpzame Vent

Joep

Tijdens mijn afstudeerstage van de opleiding communication studies werkte ik voor het thema Diversiteit & Inclusie. Om dit thema wat meer op de kaart te zetten werkte ik samen met Zinnige Zaken. Meteen was het voor mij duidelijk dat dit bedrijf anders was. De ‘down to earth’ mentaliteit die bij Zinnige Zaken centraal staat spreekt mij enorm aan. Zelfs zo erg dat ik tegen het einde van mijn stage had aangegeven graag voor ze te willen werken mits ze nog iemand zochten.

Tijdens mijn studie was het me nog niet helemaal duidelijk wat ik nou precies wilde doen in de toekomst. Totdat ik met het thema duurzaamheid bezig was. Eindelijk iets wat ertoe doet! In plaats van een bedrijf helpen rijker te worden en de rekeningen van de baas en de aandeelhouders te spekken heb ik met duurzaamheid het gevoel dat mijn tijd en inspanning tot iets nuttigs leiden voor iedereen.

Dit is precies wat ik met Zinnige Zaken doe en dat maakt dit werk zo ongelofelijk leuk.

Mark Veldpape Zinnig Zaken Duurzaamheid Circulair Verander

Mark Veldpape
Verander Vent

Mark

Bij mijn eerste beroepskeuze dacht ik hulpverlener te worden. Maar het is wat anders gelopen.

In 2004 ben ik met Questionmarks Verantwoord Ondernemen gestart en ging me specialiseren in Sociale Innovaties en Duurzame Inzetbaarheid Personeel.

Destijds kreeg ik nog vaak opmerkingen over het woord ‘Verantwoord’. Immers, niemand zou toch ‘onverantwoord willen ondernemen’?  

Hoe anders is het na 15 jaar in mijn hedendaagse praktijk. Nu erkent zelfs de VN dat heel goed anders kan. Dat het zelfs anders moet voor 2030. Onze economie is toe aan een nieuwe fase waarbij complexiteit van de samenleving van ons verlangt dat we veel zuiniger omspringen met onze grondstoffen en mensen die deze grondstoffen verwerken.

Vooral deze ‘mens’ is in mijn ogen de spil in dit succes. Niet alleen als consument, maar vooral in de rol van de producent die een cruciale rol speelt in een duurzame circulaire economie. 

Binnen Zinnige Zaken vervul ik de rol van Strategisch Veranderkundige en Transitiebegeleider en help actief organisaties -en (vak-)mensen binnen organisatie- een volgende stap te maken in hun eigen toekomst.

Monique Moree Zinnige Zaken Impact Duurzaamheid

Monique Moree
Impact Booster

Monique

Mijn droom is een duurzame samenleving waarbij sociale, ecologische én economische aspecten in balans zijn. Winst en groei zijn belangrijk maar wel zodanig dat iedereen mee kan genieten van de bijkomende welvaart. Vol passie draag ik mijn steentje bij aan het verduurzamen van de maatschappij, en inspireer, mobiliseer en verbind anderen voor dit doel. En ja, dat is nogal wat, maar het zorgt er voor dat ik elke dag met plezier aan de slag ga.

 Samen met ons team inspireren, mobiliseren en activeren we organisaties om die impact te vergroten en daarmee hun organisatie toekomstbestendig te maken.

Goededoelenorganisaties inspireer ik over kwaliteitsmanagement, lerende organisaties, het inzetten van vrijwilligers en de SDGs.

In mijn vrije tijd bouw ik samen met mijn echtgenoot een duurzaam huis omdat het leuk is om met je handen te werken maar ook omdat ik zo ervaring op doe met duurzaam bouwen.

Deze ervaringen komen goed van pas bij mijn ambitie om de wereld (nog) mooier te maken en mijn eigen impact op de SDGs te vergroten.

Pascal Bouwman Zakelijke Vent bij Zinnige Zaken Duurzaamheid Ondernemen

Pascal Bouwman
Zakelijke Vent

Pascal

Geboren in een ondernemersgezin zit het ondernemen mij in het bloed. En hoewel ik niet altijd aandeelhouder ben geweest heb ik mij altijd ondernemer gevoeld. Vanaf 2003 heb ik de grote stap gemaakt en vanaf heb ik in diverse vormen invulling gegeven aan mijn drive en ambitie. In die tijd heb ik veel mooie organisaties van binnen mogen zien en ervaren. Dat heeft mij enorm verrijkt en toch ontbrak er iets…

Tot ik in 2015 bij Zinnige Zaken binnenliep. Vanaf dag één wist ik dat dit was wat ik zocht. Nu, bijna vier jaar verder, hebben we mooie en zinnige stappen gemaakt met onze organisatie. Er staat een mooie en solide basis en de toekomst ziet er goed uit.

Mijn grootste kracht zit in de zakelijke benadering van maatschappelijke uitdagingen. Dat komt mede door een grote voorliefde voor dingen die niet in het doosje passen en een giga weerstand tegen de status-quo. Mijn grootste uitdaging is mijn passie en energie te beheersen zodat deze optimaal ingezet kan worden.

Voor de toekomst heb ik vooral enorm veel zin, samen met deze mooie en bijzondere groep mensen, Zinnige Zaken verder uit te laten groeien.

Ga jij mee op onze reis?

Rigo Stegeman Zinnige Gids bij Zinnige Zaken

Rigo Stegeman
Zinnige Gids

Rigo

Als verandergids help ik je bij het vinden van de beste weg naar een betekinsvolle en gelukkige samenleving.

Wil je meer betekenis geven aan je organisatie, een positieve bijdrage leveren aan de Global Goals of zoek je een oplossing voor een maatschappelijke uitdaging? Ik bied nieuwe inzichten en verbind innovatieve oplossingen aan een integrale aanpak. 

Als verandergids ben ik inspirator, innovator, inititiator, verbinder, trainer en coordinator.

In mijn priveleven ben ik gelukkig partner, trotse papa en fervent mountainbiker. 

Ik geloof dat we gelukkiger, zinvoller en duurzamer leven als we samen bereid zijn af te wijken van de gebaande paden. Maar het veranderen van richting is vaak lastig en daarom help ik graag met het vinden van de beste weg.

Roel Westra

Roel Westra
Verbindende Vent

Roel

Ondernemers op een ander, meer succesvoller spoor zetten; dat is mijn missie. Meer dynamiek in de tent. Daarbij hoeven ze alleen maar te kijken naar het menselijk kapitaal binnen hun bedrijf. Ik maak zichtbaar hoeveel van dat kapitaal er momenteel onbenut is, en hoe ondernemers in de toekomst slimmer kunnen werken. Met meer plezier. Met meer rendement.

Al 13 jaar ben ik werkzaam als aanjager, coach, projectleider en adviseur bij ondernemingen, overheid en in maatschappelijke projecten. Daarbij verbind ik mijn kennis en ervaring aan de (nieuwe) behoeftes en wensen van bedrijven en medewerkers. Als die combinatie klikt, is de vooruitgang ingezet.

Ik excelleer in 3 dingen; Initiëren, verbinden en routes uit stippelen. Ik denk in mogelijkheden, toon visie en bind partijen. Ik bouw relaties, smeed samenwerking en jaag dit aan. Ik weet altijd verbinding te leggen, mijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik creëer een onderlinge gunfactor en stuur op resultaat. Ik vertaal eenvoudig concept naar praktijk, en stippel de bijbehorende route uit.

Zinnige Zaken Duurzaamheid Werken bij Sluit je aan

Jij ???
Wie wil jij zijn?

Hoe Zinnig ben jij?

Naast het kernteam beschikken wij over een team van ongeveer twintig professionals. Professionals met elk hun eigen expertise en specialisme.

Net zo leuk en minstens net zo goed als het kernteam. En ook voor de kwaliteit staan wij in.

We blijven immers trouw aan onze waarden en normen en selecteren alleen de beste en leukste mensen.

Wil jij je ook aansluiten bij Zinnige Zaken, neem dan zeker contact met ons op.

 

 

Sociale onderneming

se wijzijnlogo voor eps blue

Zinnige Zaken is een sociale onderneming!
Dat houdt in dat onze missie voorop staat bij alles wat we doen. Dat wij ons geld verdienen in de markt en dus niet afhankelijk zijn van subsidies. En dat we altijd streven naar maximale impact met een minimale footprint. Daarbij werken wij 100% transparant. Je weet van tevoren dus precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Geen nare verassingen, alleen hele leuke!

Wij zijn officieel erkend door zowel Social Enterprise NL als Keurmerk Sociale Onderneming
Bekijk ons profiel op Social Enterprise NL

KSO Nederland Logo
Huisje verven
Gezellig bedrijfsuitje
Teamuitje Tata kippenhok maken 1

Zeven Zinnige Zaken

Zeven Zinnige Zaken Waarden en normen van Zinnige Zaken

Stichting Zinnig Ondernemen

Als ondernemer wil je kunnen blijven ondernemen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit alleen kan als duurzaam ondernemer. Daarom maken wij ons hard  voor de beweging naar duurzaam ondernemen. En omdat we die zo snel mogelijk willen bereiken moeten we onze beweging zo groot mogelijk maken.

Samen met ons netwerk van specialisten en professionals werken we elke dag aan het bereiken van een duurzame wereld. We ondersteunen dat door innovatie tot stand te brengen via vernieuwende projecten en onverwachte samenwerkingen. 

Onze verhalen

Impact Investors Invest-NL

Impact Investors Invest-NL

“Nederland moet duurzamer en innovatiever. Dat vraagt om toewijding, geduld en kapitaal. Maar dat vraagt vooral om ondernemers. Echte ondernemers met echt goede plannen voor het Nederland van de toekomst. En wij zijn er om die echt goede plannen te financieren. Wij...

De magie van Zinnige Zaken

De magie van Zinnige Zaken

De reden dat ik al meer dan twintig jaar met Zinnige Zaken bezig ben - en er voorlopig ook nog niet op uitgekeken -, is omdat het werk me steeds blijft verrassen. Je zou kunnen zeggen dat ik eigenlijk niet eens de kans krijg om iets anders te gaan doen. Ook al zou ik...

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!