fbpx

Het pand van activiteitencentrum Kreileroord in Rotterdam-Zuid, een dagopvang voor mensen met een psychische of sociale stoornis, heeft last van achterstallig onderhoud. Het rookhok moet worden gebeitst, de afgebladderde bloemenbakken moeten worden geverfd, er moet worden geklust in de tuin en de vlaggenmast moet worden gerepareerd. De nucleaire afdeling van het Erasmus Ziekenhuis schiet te hulp.

Wat is het doel?
Het bedrijfsuitje moest dit jaar maar eens helemaal anders, zegt hoogleraar nucleaire geneeskunde Fred Verzijlbergen. Niet de gebruikelijke teamactiviteit, maar iets terugdoen voor de maatschappij. Zo kwam hij bij organisator Zinnige Zaken terecht.

En, hoe was het?
Er was even wat verzet, vertelt Verzijlbergen. Geen alcohol bij de barbecue – verboden in de instelling –was een kleine tegenvaller. Maar het mag wel na half zes want dan zijn de cliënten naar huis.

Opruimen? Dat kun je ook bij mij thuis doen, grapt Erik (32) tijdens de lunch. Tenminste, zo zag hij het eerst. Nu, terwijl hij naast cliënt Marco een kroketje eet, ziet hij dat het heel gezellig is. Geen alcohol vindt Erik geen probleem. „Het is dinsdag toch? Ik moet nog op de motor naar huis.” De tuin van Kreileroord is veranderd in een intensive care. Alle medewerkers lopen rond in witte kluspakken. Cliënten helpen mee. Het idee is leuk, maar de uitwerking valt soms wat tegen, zegt medisch nucleair werker Marion (52). Met promovenda Ingrid (28) neemt ze de bloembakken onder handen. Er was geen grondverf of ammonia. Dat zijn ze toen zelf gaan halen bij de super aan de overkant. „Maar het is wel heel leuk. Je maakt contact met de mensen”, zegt Marion. Er komt een cliënt bij de inmiddels roze pot staan: „Ik vind het mooi.” Hij denkt na. „Nou, mooi blauw was ook niet lelijk geweest. Net als mijn kamer, Feyenoord- blauw! ”

Even verderop plant fysicus Mark (55) plantjes in de border. Er zijn er niet genoeg om het hele perk mee te vullen want er is beperkt budget. „We dachten bijna, we gaan zelf even naar het tuincentrum.” Maar, zegt hij ook, „het levert me nu al wat op”. „Ik kan wel mopperen dat er meer kan, maar we hebben dit toch maar neergezet.”

door Rolinde Hoorntje / NRC next / woensdag 21 mei 2014
Bedrijf: Afdeling nucleaire geneeskunde Erasmus MC
Deelnemers: 50
Prijs: 60 euro per persoon, inclusief bbq