fbpx

Integreer de SDGs

De business case van de Global Goals is al aan bod gekomen. Dat we daar meer zijn begonnen is niet zo vreemd, de business case zorgt namelijk dat de aanpak onderdeel wordt van de business.

De opkomende focus van normalisatie-instellingen en toenemende interesse van financiële instellingen zullen de verwachtingen van stakeholders blijven stimuleren. In toenemende mate streven institutionele beleggers ernaar kapitaal aan te trekken voor het ondersteunen van de SDGs. Robeco voegde in 2017 al criteria toe rond de SDGs, diverse banken kennen als een rentekorting toe aan bedrijven die goed met de wereld omgaan waarin zij hun geld verdienen en Corporate Knights spreekt over het toevoegen van een SDG-impact criterium.Al deze activiteiten zullen organisaties in de particuliere sector stimuleren om van elkaar te leren en zich aan te passen om hun positieve impact te vergroten.

Een goede integratie is hierbij van noodzaak. Daarbij is het van belang dat de integratie van onder af uitgevoerd moet worden. Zoals in blog 3 uit deze reeks al genoemd raden wij aan te starten met een kleinere, selecte, groep enthousiastelingen. Deze groep moet van “bovenaf” gestimuleerd en uitgedaagd worden. Bij dergelijke transities is het voor het management vaak lastig om toe te kijken en niet over te nemen. Toch is dit wat gevraagd wordt.

“Aangekomen bij integratie zit de rol van het management er eigenlijk al op!”

Ook is het van belang dat de integratie plaats heeft in de dagelijkse operatie van je bedrijf. Wij draaien al bijna 20 jaar mee in deze wereld en destijds was het heel gewoon voor, voornamelijk Angelsaksische, organisaties om aan de slag te gaan met Corporate Volunteering en Corporate Filantropie. Voornamelijk eenmalige activiteiten en vooral buiten de deur. Tegenwoordig zien we gelukkig steeds meer dat bedrijven dergelijke initiatieven omarmen en binnen haar eigen muren betrekken. Daar horen ze ook thuis.

Integratie in de dagelijkse business betekent ook dat het logisch wordt dat bepaalde dingen gedaan worden en ook dat bepaalde dingen dus niet gedaan worden. Pas dan wordt het echt onderdeel van je bedrijfscultuur. Als je dat bereikt hebt dan kun je echt spreken van een succesvolle integratie.

Maar hoe dan? Nou gewoon door te doen en je mensen er bij te betrekken. Aangekomen bij integratie zit de rol van het management er eigenlijk al op. Het speelveld is uitgezet, de strategie is bepaald, de middelen zijn toegekend, nu is het aan de organisatie. Zorg er voor dat er een actief aanbod is. Een aanbod dat aansluit bij je organisatie.

We maken hierbij een onderscheid tussen vinken en vonken. Op de Goals die je als focus Goals hebt benoemd zorg je voor beleid en vertaal je deze naar acties en activiteiten. Zorg voor activiteiten die aansluiten bij jouw core-business en waar je mee naar buiten durft te gaan.

  • Ben je een energiemaatschappij? Dan is het logisch wanneer je de kennis en expertise van jouw mensen inzet om bijvoorbeeld maatschappelijke instellingen helpt te verduurzamen.
  • Produceer je een koffiemachine? Maak het dan je uitdaging dat deze zo min mogelijk energie gebruikt en dat de machine circulair ontwerpen en gefabriceerd is.
  • Lever je levensmiddelen? Is het dan niet logisch om bijvoorbeeld kinderen op scholen het belang van gezond voedsel te leren?

Wat je doet hangt dus erg af van je organisatie. Maar zorg in ieder geval dat het mensen uitdaagt, mensen inspireert, dat je als organisatie kunt vonken!

“We maken hierbij een onderscheid tussen vinken en vonken!”

Op de overige doelen maak je voornamelijk beleid. Denk daarbij aan het opstellen van een inkoopbeleid waarin kinderarbeid wordt uitgesloten of het behalen van gezamenlijke CO2 doelstellingen. Een beleid gericht op afvinken, lijstjes maken van zaken die je wel en juist niet doet als bedrijf. Bij het opstellen van een dergelijk beleid ga je de organisatie in en haal je de reeds aanwezige kennis op. Onze ervaring heeft ons geleerd dat er veel zaken zijn waaraan je medewerkers zich stiekem best irriteren. Van die dingetjes waarvan ze nooit begrepen hebben waarom deze niet gedaan werden of waarom ze niet gevraagd werden aan partners en toeleveranciers.

Deze kennis verzamel je en deel je met elkaar. Zo kunnen andere afdelingen leren van elkaar. Dat maakt het werken eenvoudiger (je hoeft immers het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden), maar het stimuleert samen werken en samen verbeteren. En hoe mooi is het om “je eigen” beleid uit te voeren als medewerker? Je bent instant verbonden en committed om er een succes van te maken.

… en nog een keer

Misschien wel het belangrijkste van allemaal is het besef dat je de Global Goals niet kunt introduceren in je organisatie als eenmalig dingetje. In de aanpak zit een repeterende cyclus. Deze repetitie zorgt er voor dat er geleerd wordt, dat de aanpak steeds beter aansluit op de organisatie en dat deze er een wezenlijk onderdeel van wordt.

“Een kleiner vliegwiel breng je nu eenmaal makkelijker in beweging!”

De aanpak die wij hanteren werkt vanaf stap één toe naar een volgende cyclus. Je basis voor de volgende cyclus is namelijk de vorige. Maak de cycli niet te groot. We zien vaak dat mensen de neiging hebben “door te slaan” als het aan komt op dergelijke onderwerpen. Van een leuk idee slaat het in een rap tempo om naar een plan voor het redden van de wereld. Hoe mooi en nobel dat ook is, je komt niet echt verder want je start niet. Beter is het om kleine stappen te maken en deze bij elke ronde steeds groter te maken. Een kleiner vliegwiel breng je nu eenmaal makkelijker in beweging!

Kort samengevat

Zorg dat je acties en activiteiten aansluiten op je organisatie. Op je core-business, op het DNA van je organisatie en bij het niveau van je medewerkers. Organiseer dit zo dat je aanpak geen eenmalig “gebbetje” wordt, maar dat het een repeterend karakter kent. Elke ronde wordt zo beter en grootser.

Met deze laatste twee stappen is het cirkeltje rond.  Met de beschreven stappen ben je in staat je organisatie in beweging te krijgen en je medewerkers te activeren op de Global Goals.

Heb je moeite met het invullen van de stappen in je eigen organisatie. Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s. We helpen je graag een stapje verder!